Mniszek lekarski zwany powszechnie mleczem uważany jest za zwykły chwast, który trudno wyplenić. Roślina ta w całości (kwiat i liście - pozyskiwane na wiosnę, korzeń - pozyskiwany jesienią) jest ceniona przez zielarzy. Jest doskonałym źródłem takich witamin jak: A, C, E, K, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6, wapnia żelaza, potasu i manganu. Dostarcza również cennych minerałów jak: kwas foliowy, magnez, fosfor i miedź. Herbatka z mniszka w której znajduje się również korzeń tej rośliny posiada właściwości antynowotworowe. Poprawia trawienie, pobudza żołądek do wydzielania soku trawiennego a wątrobę do wytwarzania żółci. Działa również przeciwcukrzycowo - zawiera - inulinę, reguluje gospodarkę węglowodanową organizmu. Obniża indeks glikemiczny spożywanych pokarmów oraz spowalnia wchłanianie cukru. Ponadto mniszek posiada właściwości moczopędne, odtruwające i oczyszczające organizm, wypłukuje z organizmu toksyny. Wzmacnia odporność, reguluje miesiączki, pomaga przy zapaleniu jajników oraz przy bólach menstruacyjnych a dzięki zawartej w roślinie inulinie - zmniejsza apetyt a wiec pomaga w odchudzaniu się.
Umotywowanie nazwy tej rośliny bywa różnorodne ale chodzi o ten sam pospolity, kwiat, który w maju porasta wszelkie łąki i ugory oraz przydroża. "Dmuchawiec" - bo od dmuchania czy raczej zdmuchiwania przekwitniętego kwiatostanu. W ten sposób roślina ta się rozsiewa. "Mniszek lekarski" - bo po zdmuchnięciu jest łysy jak głowa mnicha. Dawniej właśnie m.in. zakonnicy zajmowali się ziołolecznictwem. "Mlecz"- nazwa pochodzi od białego, gorzkiego soku, który wydobywa się z łodygi rośliny tuż po jej zerwaniu. Lepki sok plami ubrania i ciemnieje.
Wspomaga
układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodzi
jego nadkwasotę. Stosowany jest również w chorobach serca i woreczka
żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz
chorobach dróg moczowych.
http://bonavita.pl/miod-mniszkowy-wlasciwosci-lecznicze-dzialanie-i-zastosowanie
http://bonavita.pl/miod-mniszkowy-wlasciwosci-lecznicze-dzialanie-i-zastosowanie
W kosmetyce ceniony a może raczej niedoceniany, ponieważ korzystnie wpływa na kondycję wszystkich typów cery. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwstarzeniowo. Przy częstym stosowaniu pomaga w pokonaniu problemów skórnych, takich jak trądzik, przebarwienia, utrata jędrności, plamy starcze, blizny oraz nierównomierny koloryt skóry.
Co można zrobić z mniszka?
- Miód majowy czyli mniszkowy
- Syrop z mniszka
- Herbatka z mniszka
- Wino z mniszka
- Nalewka z mniszka lekarskiego
- Sałatka z mlecza
- Tonik z mniszka
- Mydło z kwiatów mniszka
- Macerat olejowy lub spirytusowy z mniszka
- Ocet z mniszka