Skórze suchej służą tłuste oleje, bogate w witaminy: olej z avokado, pestek moreli, orezechów laskowych, migdałów, lniany, konopny, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, z zarodków pszennych - ostatnie dwa oleje zawieraja dużo witaminy E zwanej witaminą młodości.
Skóra wrażliwa: olej z rokitnika, sezamowy, z żywokostu.
Do każdego typu cery: olej ze słodkich migdałów, olej kokosowy.
Cera tłusta: olej ze słodkich migdałów, kokosowy, tamanu, perilla, ryżowy.
Oleje zawierające duże ilości kwasu gamma-linolenowego (GLA): olej z nasion ogórecznika, wiesiołka, czarnej porzeczki, olej rydzowy (z lnianki); olej lniany - budwigowy (nieoczyszczony, tłoczony na zimno), olej konopny.
Zastosowanie: łagodzenie objawów alergii, egzemy, atopowego zapalenia skóry i reumatoidalnego zapalenia
stawów, wspomaganie prawidłowego funkcjonowania i nawilżenia skóry. Niedobór kwasu linolowego (omega-3) prowadzi do Atopowego Zapalenia Skóry i wielu innych chorób, dlatego oleje warto spożywać na surowo w postaci dressingów dodawanych do sałatek. Chronić przed światłem, ciepłem i działaniem tlenu, bo powodują rozkład GLA.