3/02/2014

Typy cery - jaki wybrać olej?

Skórze suchej służą tłuste oleje, bogate w witaminy: olej z avokado, pestek moreli, orezechów laskowych, migdałów, lniany, konopny, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, z zarodków pszennych - ostatnie dwa oleje zawieraja dużo witaminy E zwanej witaminą młodości.

Skóra wrażliwa: olej z rokitnika, sezamowy, z żywokostu.

Do każdego typu cery: olej ze słodkich migdałów, olej kokosowy.

Cera tłusta: olej ze słodkich migdałów, kokosowy, tamanu, perilla, ryżowy.

Oleje zawierające duże ilości kwasu gamma-linolenowego (GLA): olej z nasion ogórecznika, wiesiołka, czarnej porzeczki, olej rydzowy (z lnianki); olej lniany - budwigowy (nieoczyszczony, tłoczony na zimno), olej konopny. Zastosowanie: łagodzenie objawów alergii, egzemy, atopowego zapalenia skóry i reumatoidalnego zapalenia stawów, wspomaganie prawidłowego funkcjonowania i nawilżenia skóry. Niedobór kwasu linolowego (omega-3) prowadzi do Atopowego Zapalenia Skóry i wielu innych chorób, dlatego oleje warto spożywać na surowo w postaci dressingów dodawanych do sałatek. Chronić przed światłem, ciepłem i działaniem tlenu, bo powodują rozkład GLA.