1/06/2017

DIY - zrób samodzielnie - krem dla cery trądzikowej


Kwas salicylowy - po raz pierwszy został otrzymany przez wyodrębnienie go z kory wierzby. Według przedstawicieli kultury tradycyjnej - połknięcie bazi (kwiatu wierzby) z poświęconej palmy miało chronić od bólu gardła. Religijno-magiczne uzasadnienie zwyczaju połykania bazi ma swoje podstawy w nauce, bowiem kwas salicylowy posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, antyseptyczne, redukuje stany zapalne, złuszcza naskórek - dzięki czemu odblokowuje pory. Rozpuszcza się w alkoholu oraz w tłuszczach, dzięki tej drugiej właściwości przy regularnym stosowaniu przenika w głąb skóry (mieszków włosowych) - redukując stany zapalne. Ze względu na swoje właściwości - kwas salicylowy wydłuża termin ważności kosmetyków w których składzie został zawarty, działa jako naturalny konserwant.